Copyright 2009 Elina All Rights Reserved.
Αγιάσος-Πλωμάρι
Αρχική Σελίδα
Επικοινωνία

Η πόλη της Μυτιλήνης
Βαρειά- Αγ.Ερμογένης- Πάρκο Αγ. Αναργύρων
Πέτρα- Μόλυβος
Ερεσσός-Σίγρι
Πολιχνίτος-Σκάλα-Νυφίδα
Βατερά-Άγ.Φωκάς
Αγιάσος-Πλωμάρι
Προσωπικές πληροφορίες

Επικοινωνία

Αγιάσος
Αρχική Σελίδα
Η Αγιάσος απέχει 30χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων στις ανατολικές παρειές του όρους Όλυμπος (968 μ.).  Η ιστορία του χωριού είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Παναγιάς, της Παναγιάς της Αγιάσου.
“.. Στην Αγιάσο είναι ότι και στο Άγιο ¨Όρος. Η ζωή μοιάζει να κινείται με μια αφάνταστη επιβράδυνση, να είναι αιώνες ολόκληροι πίσω από την εποχή μας. Όλα εκεί είναι απλά, ήσυχα, πατριαρχικά, όπως στους καιρούς που η μηχανή δεν είχε ακόμα εμφανισθεί…”

Κώστας Ουράνης

Αγιάσος- Είδη λαϊκής τέχνης
Η εικόνα της Παναγάις της Αγιάσου- Πάσχα
Η εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου
Αγιάσος
Πάσχα στην Αγιάσο
Αγιάσος
Αγιάσος
Πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη στην περίοδο της εικονομαχίας (8ος μ.Χ. αι.), ο ιερέας του παρεκκλησίου των ανακτόρων Αγάθων ο Εφέσιος, εικονόφιλος, πέφτει στη δυσμένεια του αυτοκράτορα Λέοντος του Α’ και αυτοεξορίζεται στα Ιεροσόλυμα  Στις αρχές του 802 μ.Χ. πληροφορείται ότι στη Λέσβο ήταν εξόριστη η Αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, και αυτή εικονόφιλη. Θέλοντας να τη συναντήσει, μα και για να είναι πιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, φεύγει για τη Λέσβο παίρνοντας μαζί του μια εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, ζωγραφισμένη  σε κηρομαστίχα από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που έφερε την επιγραφή «Μήτηρ Θεού, Αγία Σιών», όπως λεγόταν τότε η Ιερουσαλήμ. Εκεί το 1170 μ.Χ. χτίστηκε η πρώτη εκκλησία – μοναστήρι, γύρω από την οποία αναπτύχθηκε σταδιακά ο οικισμός.
Η εκκλησία της Παναγίας
Αγιάσος
Επιτάφιος στην Αγιάσο
Η εκκλησία της Παναγίας
Άγιος Δημήτριος
Μελίντα
Η παραλία της Μελίντας
Η παραλία της Μελίντας
Μελίντα
Η Παναγιά η Κρυφτή
Η Παναγιά η Κρυφτή
Η Παναγιά η Κρυφτή
Η Παναγιά η Κρυφτή
Η αμμουδιά της Μελίντας είναι 48χμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Είναι μια πλατιά παραλία με καθαρή χρυσή άμμο και διάφανα θαυμάσια νερά. Καταλύματα, ταβέρνες και καφέ υπάρχουν στα γειτονικά χωριά Παλαιόχωρι και Δρώτα, και στην κωμόπολη του Πλωμαρίου.
Δυτικά της Μελίντας ακολουθώντας ένα μονοπάτι φτάνετε στο ξωκλήσι της Κρυφής Παναγιάς, κρυμμένο εξ ολοκλήρου μέσα στο βράχο. Ένα τοπίο μοναδικό, ένα μέρος επιβλητικό. Απότομα βράχια που στις ρίζες τους αναβλύζουν ζεστά νερά, αντικατοπτρίζονται μέσα στο γαλαζοπράσινο του Αιγαίου, κρύβοντας διακριτικά την εικόνα της Παναγιάς που βρήκε καταφύγιο στην εγκοπή τούτου του βράχου. Σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μία κοπέλα με το παιδί της, κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα (γι’ αυτό και στο πανηγύρι συνηθίζουν να κατεβαίνουν με άλογα οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου) σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί Έλληνες της Μικράς Ασίας βγήκαν στην περιοχή αυτή με τις βάρκες τους μετά την καταστροφή, και την έχουν ως προστάτιδά τους.
Τέλος, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, πολλοί Έλληνες σώθηκαν διαφεύγοντας στη Μέση Ανατολή με συμμαχικά υποβρύχια, που πλησίαζαν αθέατα την απρόσιτη περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείτε τη Κρυφή Παναγιά είναι να φτάστε μέχρι εδώ απ' τη θάλασσα με τη βοήθεια κάποιου πλεούμενου. Η Εκκλησία βρίσκετε γύρω στα 3 χιλιόμετρα από τη Μελίντα και 10 απο το κέντρο του Πλωμαρίου. Σε κάποιο σημείο ο δρόμος σταματάει και ακολουθεί δύσβατο μονοπάτι.