Copyright 2009 Elina All Rights Reserved.
Ερεσσός- Σίγρι
Αρχική Σελίδα
Επικοινωνία

Η πόλη της Μυτιλήνης
Πέτρα- Μόλυβος
Ερεσσός-Σίγρι
Πολιχνίτος-Σκάλα-Νυφίδα
Βατερά-Άγ.Φωκάς
Αγιάσος-Πλωμάρι
Προσωπικές πληροφορίες

Επικοινωνία

Η Ερεσσός
Αρχική Σελίδα
Η Ερεσός είναι μια από τις πιο γνωστές για την ιστορία και τις ομορφιές της κωμοπόλεις, στα νοτιοδυτικά του νησιού της Λέσβου. Πατρίδα της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς (7ος αι. π.Χ) και των φιλοσόφων Θεόφραστου και Φανία (4ος αι.π.Χ) έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση. Χτισμένη μέσα σ' ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με πολλές εναλλαγές βουνού, κάμπου και θάλασσας, προσφέρεται για κάθε είδους διακοπές. 

Η κωμόπολη της Ερεσού είναι χτισμένη τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα ανάμεσα σε ξερούς ηφαιστιογενείς όγκους ενώ διατηρεί ατόφιο το παραδοσιακό της χρώμα. Τα θαυμάσια αρχοντικά που στολίζουν το χωριό μαρτυρούν την οικονομική και πολιτισμική άνθηση που γνώρισε ο τόπος. Αλλά και τα λιγότερο επιβλητικά σπίτια εντυπωσιάζουν με την καλαισθησία και αρμονία της κατασκευής τους. Φτιαγμένα από πέτρα συνδυάζουν αρμονικά το κόκκινο για τα κεραμίδια, με το πράσινο, το βυσσινί, το καφέ, ή το μπλε στα πορτοπαράθυρα, και την ώχρα, το λουλακί, ή το λευκό του ασβέστη στους τοίχους και τις λουλουδιασμένες αυλές.
Η παραλία της Σκάλας προσφέρεται για πολλαπλές απολαύσεις. Εδώ μπορεί κανείς να χαρεί τα θαλάσσια σπορ όπως κανό, θαλάσσιο ποδήλατο, ιστιοσανίδα, ή, να ασχοληθεί με αθλοπαιδιές στην παραλία όπως ρακέτες και βόλεϊ. Γραφικά καφενεδάκια, περιποιημένα εστιατόρια με ντόπιους μεζέδες, και καλαίσθητα bars στηριγμένα πάνω σε ξύλινες εξέδρες σε απόσταση αναπνοής από τα
Το Σίγρι
Ηλιοβασίλεμα στην Ερεσσό
ΗΛιοβασίλεμα στην Ερεσσό
Η παραλία της Ερεσσού
Η παραλία της Ερεσσού
Ερεσσός
Τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα της Ερεσού, δίπλα σε “μονοπάτια” πρασίνου βρίσκεται η Σκάλα Ερεσού. Τα καθαρά σαν κρύσταλλο μπλε νερά και η πλατιά αμμουδιά με λεπτή γκρίζα άμμο δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Για την καθαρότητα της παραλίας της βραβεύτηκε με την ευρωπαϊκή "Γαλάζια Σημαία" την οποία κατέχει επάξια μέχρι σήμερα.
Τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα της Ερεσού, δίπλα σε “μονοπάτια” πρασίνου βρίσκεται η Σκάλα Ερεσού. Τα καθαρά σαν κρύσταλλο μπλε νερά και η πλατιά αμμουδιά με λεπτή γκρίζα άμμο δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Για την καθαρότητα της παραλίας της βραβεύτηκε με την ευρωπαϊκή "Γαλάζια Σημαία" την οποία κατέχει επάξια μέχρι σήμερα.
Μοναδικής ομορφιάς είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος. Οι γύρω λόφοι αντανακλούν το ρόδινο του ουρανού και δημιουργούν μαγευτική αντίθεση με το σκούρο μπλε της θάλασσας. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις εναλλαγές των χρωμάτων από τη γραφική πλατεία της Σκάλας, με φόντο το μικρό νησάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία. Το ολοφώτεινο φεγγάρι που έρχεται να "ασημώσει" τα νερά και να φωτίσει διακριτικά το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας φέρνει στο νου τους στίχους της Σαπφούς ‘...όταν ο ήλιος έχοντας βασιλέψει πια η σελήνη με ένα κόκκινο θάμπος ξεπροβάλλει όλα τα αστέρια γύρω της να εξαφανίσει, κι ένα φέγγος απλώνει ως πέρα στο αλμυρό το πέλαγος και στους αγρούς με τα χιλιάδες άνθη ...’ (μτφ. Οδυσσέα Ελύτης 1985:91).
Θαλάσσια σπορ στην Ερεσσό
πεντακάθαρα νερά της θάλασσας υπόσχονται στιγμές γαλήνης αλλά και έντονης διασκέδασης, ενώ, ωραίες ελληνικές βραδιές με ζωντανή μουσική διοργανώνονται από αρκετά κέντρα της παραλίας.
Το γραφικό ψαροχώρι του Σιγρίου (ή Siguro που σημαίνει ασφαλές στα Ρωμαϊκά) βρίσκεται 95 χλμ. δυτικά της πόλης της Μυτιλήνης. Το όνομά του το οφείλει στο φυσικό λιμάνι που διαθέτει και προστατεύεται από τις νησίδες Νησιώπη και Σεδούσα. Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το Τούρκικο κάστρο, το οποίο κτίστηκε στα 1757 από τον Σουλεϊμάν Πασά. Με πρωτοβουλία του ιδίου κτίστηκαν στην περιοχή, Λουτρά, Σχολείο, Τζαμί και Υδραγωγείο. Τα Λουτρά υπάρχουν ακόμη , είναι όμως σε ερειπωμένη κατάσταση. Το δε τζαμί από το 1928 χρησιμοποιείται ως εκκλησία.
Το Κάστρο του Σιγρίου
Απολιθωμένος κορμός στο Μουσείο του Σιγρίου
Απολιθωμένος κορμός στο Μουσείο του Σιγρίου
Θέα από το Κάστρο του Σιγρίου
Θέα από το Κάστρο του Σιγρίου
Η Νησιώπη
Άποψη του Σιγρίου από τη Μονή Υψηλού
Το Κάστρο του Σιγρίου
Το Σίγρι οφείλει την παγκόσμια αναγνώριση του στο Απολιθωμένο Δάσος που αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο μνημείο της φύσης.  Η έκτασή του είναι 150.000 στρέμματα και απλώνεται σε όλη την νοτιοδυτική περιοχή της Λέσβου. Ο περιηγητής μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δέντρων που σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου, την περίοδο του Κάτω Μειοκαίνου. Θα θαυμάσει μεταξύ άλλων, μεγάλους όρθιους κορμούς Σεκοϊας που φτάνουν σε ύψος 5 μέτρων. Το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της Ουνέσκο (UNESCO) ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Στην περιοχή του Σιγρίου ιδρύθηκε το 1994 και το μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους ενώ στο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και το νησί Νησιώπη μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τις μοναδικές εμφανίσεις Πρωτοπευκίδων, που σχηματίζουν μικρές συστάδες, αποτελούν τους προγόνους του σύγχρονου Πεύκου καθώς και πληθώρα ισταμένων απολιθωμένων κορμών σε άριστη κατάσταση.
Βαρειά- Αγ.Ερμογένης- Πάρκο Αγ. Αναργύρων