Copyright 2009 Elina All Rights Reserved.
Η πόλη της Μυτιλήνης

"Πρωτεύουσα" της Λέσβου από την αρχαιότητα, ήταν αρχικά χτισμένη στο χώρο, όπου σήμερα βρίσκεται το κάστρο της, στη χερσόνησο που βρίσκεται μεταξύ του σημερινού νότιου λιμανιού και του παλιού βόρειου λιμανιού, γνωστού - όπως και η ευρύτερη περιοχή - ως "Επάνω Σκάλα". Κατά την αρχαιότητα η χερσόνησος χωριζόταν από την υπόλοιπη πόλη με ένα πορθμό μήκους 780 μ. και πλάτους (στα ευρύτερα σημεία του) 30 μ., ο οποίος βρισκόταν περίπου εκεί που σήμερα είναι η οδός Ερμού (ο δρόμος της κεντρικής αγοράς). Ο Εύριπος, όπως ονομαζόταν ο πορθμός, αποτελούσε φυσικό οχυρό που ενίσχυε το τείχος της πόλης. Σώζεται μάλιστα και ο μύθος για τον Φάωνα, ένα γέρο βαρκάρη που μετέφερε ανθρώπους από τη μία πλευρά του καναλιού στην άλλη. Ο Φάωνας τιμήθηκε από την Αφροδίτη για την καλοσύνη και την ανθρωπιά του, διαπιστωμένες από την ίδια τη θεά, όταν αυτή μεταμορφώθηκε σε γριά και του ζήτησε να την περάσει απέναντι. Όταν εκείνος ανταποκρίθηκε με προθυμία και ευγένεια, τον αντάμειψε μεταμορφώνοντας τον σε νέο και όμορφο άνδρα.

Κατά τη μεσαιωνική περίοδο το κανάλι επιχωματώθηκε. Από τις ανασκαφές εντοπίστηκαν τμήματα των γεφυρών, με τις οποίες συνδεόταν ο οικισμός της χερσονήσου με τη γειτονική περιοχή. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η πόλη επεκτείνεται προς τα νότια, με αποτέλεσμα περιοχές που αποτελούσαν παλαιότερα τόπο παραθερισμού των κατοίκων της Μυτιλήνης, όπως η Σουράδα, να συμπεριλαμβάνονται σήμερα στον οικισμό.

Σήμερα έχει πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού όλου του νησιού, ενώ φιλοξενεί και το κύριο λιμάνι του νησιού. Παλιές αλλά και σύγχρονες καλαίσθητες κατασκευές, μεγάλη αγορά με πολλά μαγαζιά, πλήθος από ταβέρνες και ουζερί που συχνάζουν άνθρωποι κάθε ηλικίας, το πανεπιστήμιο Αιγαίου με τους φοιτητές του και τα μουσεία με σημαντικά αξιοθέατα δίνουν έναν κοσμοπολίτικο αέρα στην πόλη.
Σε πάρα πολλά σημεία της πόλης είναι δια γυμνού οφθαλμού ορατή η μακραίωνη Ιστορία της. α) Το αρχαίο της θέατρο που είναι σήμερα επισκέψιμο. β) Το κάστρο που ορθώνεται ανάμεσα στα δύο λιμάνια της. γ) Και τα ίχνη του λιμενοβραχίονα του αρχαίου λιμανιού που σώζονται στην "Επάνω Σκάλα".
Η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του νησιού. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε επτά λόφους επάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, η πόλη της Μυτιλήνης από την αρχαιότητα αποτέλεσε κέντρο εμπορίου, γραμμάτων και τεχνών. Είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Ανατολικού Αιγαίου, με ιστορία που ξεκινά τον 11ο αιώνα π.Χ. Το όνομά της το οφείλει στην κόρη του Μάκαρα, πρώτου μυθικού εποικιστή του νησιού και γιο του θεού Ήλιου. Σημαντικά αρχιτεκτονικά και αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.
Θέα από το Κάστρο της Μυτιλήνης

Το κάστρο της Μυτιλήνης
Ο Άγιος Θεράπων
Σημείο αναφοράς είναι και ο ναός του Αγίου Θεράποντα. Ο Άγιος Θεράποντας, ή Άγιος Θαράπης για τους κατοίκους, έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή, είναι ο μεγαλύτερος και ο πλέον ευδιάκριτος ναός της πόλης, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη ζώνη των οικοδομημάτων της προκυμαίας της Μυτιλήνης. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1860 και ολοκληρώθηκε το 1935, σε ρυθμό σταυροειδή Βυζαντινό. Ανάμεσα στις αξιόλογες εικόνες ξεχωρίζουν αυτή του Ιησού Χριστού του 14ου αιώνα και αυτή του Ιωάννη Θεολόγου του 15ου αιώνα. Στον κυρίως ναό, μεταξύ του αρχιερατικού θρόνου και του προσκυνηταρίου, υπάρχει ο τάφος του Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου, ενός από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821.
Ένα άλλο έργο του ίδιου αρχιτέκτονα είναι και το ιστορικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης (σημερινό Πειραματικό Λύκειο) στο κέντρο της πόλης. Χτισμένο την περίοδο 1888-1890, με έντονα νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, σήμερα στεγάζει την ιστορική βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου έχουν αποθησαυριστεί χειρόγραφα και σπάνια έντυπα βιβλία.

Άλλα σημαντικά κτίρια είναι το παλιό οθωμανικό Γυμνάσιο (σημερινό Δικαστήριο) και το παλιό οθωμανικό Διοικητήριο (σημερινό Υπουργείο Αιγαίου), χτισμένα και τα δύο στην κορυφή της πόλης, στην οδό Μικράς Ασίας. Απέναντι από το κεντρικό πάρκο της πόλης (πάρκο Αγίας Ειρήνης) λειτουργεί δανειστική η Δημόσια Βιβλιοθήκη και απέναντι από το Γενί ΤΖαμί η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Το Κάστρο της Μυτιλήνης είναι χτισμένο στην κορυφή πευκόφυτου λοφίσκου, κοντά στο λιμάνι και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Η κατασκευή του άρχισε κατά τη βυζαντινή εποχή και ολοκληρώθηκε στα χρόνια της Ηγεμονίας των Γατελούζων. Σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και ένα κομμάτι του χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σε διάφορα σημεία οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει αρχαίους ναούς και άλλα κτίρια. Βασικό χαρακτηριστικό της πόλης είναι τα αρχοντικά της, απλωμένα κυρίως σε δύο συνοικίες, στο Κιόσκι και στη Σουράδα. Τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, ενώ έχουν θεσπιστεί και ειδικοί όροι δόμησης και αναπαλαίωσης, ώστε να προστατευτεί το παραδοσιακό τους ύφος.
Η πόλη της Μυτιλήνης
Προσωπικές πληροφορίες

Επικοινωνία

Η πόλη της Μυτιλήνης
Πέτρα- Μόλυβος
Ερεσσός-Σίγρι
Πολιχνίτος-Σκάλα-Νυφίδα
Βατερά-Άγ.Φωκάς
Αγιάσος-Πλωμάρι
Αρχική Σελίδα
Βαρειά- Αγ.Ερμογένης- Πάρκο Αγ. Αναργύρων