Copyright 2009 Elina All Rights Reserved.
Πέτρα- Μόλυβος- Βαφειός
Η Παναγία της Πέτρας
Αρχική Σελίδα
Επικοινωνία

Η πόλη της Μυτιλήνης
Πέτρα- Μόλυβος
Ερεσσός-Σίγρι
Πολιχνίτος-Σκάλα-Νυφίδα
Βατερά-Άγ.Φωκάς
Αγιάσος-Πλωμάρι
Προσωπικές πληροφορίες

Επικοινωνία

Η Πέτρα απέχει περίπου 55 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Χαρακτηριστικό της ο βράχος ύψους περίπου 40 μέτρων, που δεσπόζει στην περιοχή και στην κορυφή του είναι κτισμένη η Παναγία η Γλυκοφιλούσα. Παραλιακό χωριό η Πέτρα, χτισμένο σ’ ένα καταπράσινο κάμπο που η παράδοση τον θέλει ως το αγκυροβόλι του Αχιλλέα στον Τρωικό πόλεμο. Διαθέτει πλατιά αμμουδιά και από ψηλά φαντάζει μέσα στους καταπράσινους κάμπους και την ανοιχτή θάλασσα, με τον περίεργο ψηλό βράχο που επάνω του κυριολεκτικά λάμπει το εκκλησάκι της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.


Πρόκειται για την εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, που κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Για να φτάσετε σ’ αυτή θα πρέπει να ανεβείτε τα 114 λαξεμένα στο βράχο σκαλοπάτια. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση την εικόνα της Παναγίας μετέφερε με το πλοίο του ένας καπετάνιος. Το βράδυ αντιλήφθηκε ότι η εικόνα είχε χαθεί. Τότε παρατήρησε ένα παράξενο φως στην κορυφή του βράχου. Εκεί βρήκε την εικόνα και αποφάσισε να κτίσει την εκκλησία. Μέσα στον οικισμό βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Νικολάου, άλλο ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο της περιοχής.

Η Πέτρα
Πανοραμική άποψη της Πέτρας
Η Παναγία της Πέτρας
Φωτογραφίες από την Πέτρα
Η Παναγία της Πέτρας
Εκκλησία Αγ. Νικολάου 16ου αι.- Πέτρα
Η Παναγία της Πέτρας
Η Παναγία της Πέτρας
Η παραλία της Πέτρας
Η Παναγία της Πέτρας
Ο Μόλυβος
Ο Μόλυβος (φράγκικη περιφραστική ονομασία Mont d'olives- βουνό των ελιών) ή Μήθυμνα κατά τη μυθολογία, συγκαταλέγεται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Λέσβου. Με απόσταση 62 χλμ. βορειοδυτικά από την Μυτιλήνη, και με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και γραφική αρχιτεκτονική, αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες του νησιού. 
Το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή πευκόφυτου λόφου και προσφέρει πανοραμική θέα του Μολύβου είναι το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο της Λέσβου. Η ανέγερσή του από κόκκινο και καφέ τραχείτη ολοκληρώθηκε το έτος 1373 από τον Γενουάτη Φραγκίσκο Α’ Γατελούζο και ενισχύθηκε περαιτέρω από τους Τούρκους το 1462. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω τριών διαδοχικών πυλών. Η εξωτερική πύλη βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του εξωτερικού περιβόλου και χρονολογείται στην οθωμανική περίοδο. Σε μικρή απόσταση η δεύτερη είσοδος οδηγεί σε έναν υπαίθριο χώρο ο οποίος προστατεύεται από τα τείχη. Η τρίτη κατά σειρά πύλη που αποτελεί την κύρια είσοδο του κάστρου και χρονολογείται στον 14ο αι. και συναντάται ανεβαίνοντας το καλντερίμι. Ενδιαφέρουσα είναι η ξύλινη, με μεταλλική επένδυση, θύρα που κλείνει την είσοδο της οθωμανικής περιόδου. Στο εσωτερικό του κάστρου τα σωζόμενα κτήρια χρονολογούνται στην οθωμανική περίοδο. Ένα από αυτά είχε πιθανότατα χρήση πυριτιδαποθήκης.
Άλλα αξιοθέατα είναι το αρχαιολογικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί μια αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή που περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Μήθυμνα και τα σπίτια στα οποία έζησαν οι λογοτέχνες Αργύρης Εφταλιώτης και Ηλίας Βενέζης. Ακόμη, αξίζει να δείτε τις τούρκικες βρύσες και τα λουτρά του περασμένου αιώνα.

Επίνειο του οικισμού αποτελεί το γραφικό λιμανάκι όπου μπορείτε να απολαύσετε τις μοναδικές νοστιμιές της Λεσβιακής κουζίνας. Εναλλλακτική πρόταση για φαγητό είναι το γραφικό χωριουδάκι Βαφειός, που προσφέρει μαγευτική θέα στο Μόλυβο, ενώ το βράδυ οι ευκαιρίες για διασκέδαση δε θα σας λείψουν...

Τα σπίτια του οικισμού με τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Σκαρφαλωμένα στην πλαγιά και κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο, βάφονται με έντονα χρώματα και παρουσιάζουν μια εικόνα συνάμα γραφική και ρομαντική. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γραφικές γειτονιές, οι γλισίνες που σκεπάζουν τα σοκάκια, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν την παραμυθένια εικόνα. 
Άποψη του οικισμού
Το κάστρο του Μολύβου
Η παραλία - Άποψη από ο κάστρο
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την παραλία της Εφταλούς με τις ιαματικές πηγές και την αμμουδερή παραλία του Άναξου.
Πανοραμική άποψη του Μολύβου
Φωτογραφίες από το Μόλυβο
Αρχική Σελίδα
Βαρειά-Αγ.Ερμογένης-Πάρκο Αγ. Αναργύρων