Αγ. Ανάργυροι- Βαρειά- Αγ. Ερμογένης
Προσωπικές πληροφορίες

Επικοινωνία

Η πόλη της Μυτιλήνης
Βαρειά- Αγ.Ερμογένης- Πάρκο Αγ. Αναργύρων
Πέτρα- Μόλυβος
Ερεσσός-Σίγρι
Πολιχνίτος-Σκάλα-Νυφίδα
Βατερά-Άγ.Φωκάς
Αγιάσος-Πλωμάρι
Αρχική Σελίδα
Ο παραδοσιακός οικισμός Μανταμάδος απέχει 36 χλμ. από τη Μυτιλήνη και αποτελεί θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Στον Μανταμάδο βρίσκεται το φημισμένο μοναστήρι του Ταξιάρχη που είναι και ο προστάτης της Λέσβου. Η μονή κτίστηκε το 1700 και στο εσωτερικό της φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του αγίου. Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση την εικόνα έφτιαξε από πηλό και αίμα ο μοναδικός μοναχός που σώθηκε από την επιδρομή των Σαρακηνών οι οποίοι έσφαξαν όλους τους μοναχούς.
Κατά την περιήγησή σας στο χωριό θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το όμορφο περιβάλλον. Αξίζει να επισκεφθείτε το ανακαινισμένο ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και που σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο.

Μανταμάδος
Βαρειά- Μουσείο Θεόφιλου
Στο ειδυλλιακό προάστιο της Μυτιλήνης «Βαρεία», μέσα σ’ ένα απέραντο ελαιώνα στεγάζεται από το 1965 το Μουσείο έργων Θεόφιλου. Είναι δημιούργημα του παγκοσμίου φήμης και κύρους τεχνοκρίτη και εκδότη καλλιτεχνικών περιοδικών και βιβλίων, του επίλεκτου Λεσβίου Στρατή Θ. Ελευθεριάδη ή γνωστότερου ως Teriade.
Για την απόκτηση της συλλογής αυτής ο ίδιος ο Teriade είπε:
«[...] Μια μέρα στις αρχές του 1928, βρέθηκα στο ατελιέ του Γουναρόπουλου στο Παρίσι. Εκεί βρισκόταν ακουμπισμένη πάνω σ' ένα τραπέζι η φωτογραφία ενός έργου λαϊκού ζωγράφου που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή και ρώτησα τον Γουναρόπουλο αν ήξερε ποιός ήταν αυτός που είχε κάνει το έργο. Ο Γουναρόπουλος, σχεδόν αδιάφορα, μου απήντησε: ‘‘Ένας γνωστός μου συλλέκτης από τον Βόλο μου έστειλε την φωτογραφία. Άλλες λεπτομέρειες δεν ξέρω’’.
Έφυγα από το ατελιέ του Γουναρόπουλου χωρίς να μάθω ούτε το όνομα, ούτε την καταγωγή του έργου της φωτογραφίας. Πέρασε πολύς καιρός χωρίς να μάθω τίποτα. Καμία υποψία, ότι ο ζωγράφος αυτός ήταν από τη Μυτιλήνη. Ύστερα από τρία τέσσερα χρόνια κατέβηκα στην Ελλάδα και πήγα στη Μυτιλήνη να δω τον πατέρα μου. Ένα απόγευμα, μπαίνοντας σ' ένα καφενείο, είδα μια ζωγραφιά πάνω σ' ένα τοίχο που μου θύμισε το έργο της φωτογραφίας. Ζήτησα πληροφορίες από τους θαμώνες. ‘‘Είναι ένας αλήτης -μου είπαν- που τριγυρνάει στα χωριά και ζωγραφίζει στα καφενεία για ένα ποτήρι κρασί’’.
Τότε, για καλή μου τύχη, είχε σταματήσει τις περιπλανήσεις του κι είχε εγκατασταθεί στη Μυτιλήνη. Φυσικά έσπευσα να τον συναντήσω. Θυμάμαι, αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη, όταν τον πρωτογνώρισα. Ήταν τόσο γραφικός έτσι όπως ήταν ντυμένος και τόσο αγνός. Του ζήτησα να μου κάνει έργα, γιατί φοβόμουνα πως εκείνα που είχε κάνει στους τοίχους θα εξαφανιζόντουσαν αργότερα. Τα έργα του μου άρεσαν πολύ, είχαν μια δροσιά, αλλά και κείνη την ποιότητα που μόνο στις αληθινές καλλιτεχνικές δημιουργίες συναντάει κανείς. Ως το θάνατο του έκανε έργα που τα έδινε στον πατέρα μου...[...]».
Το 1965ο Teriade, με δαπάνες του έχτισε το Μουσείο, σε σχέδια του Λεσβίου αρχιτέκτονα Γιώργου Γιανουλέλλη, το στόλισε με 86 πίνακες και το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης, μέσω δε αυτού στους φιλότεχνους όλου του κόσμου.
Έκτοτε το Μουσείο λειτουργεί κανονικά. Απέκτησε διεθνή προβολή και εκτός απ' τις χιλιάδες επισκεπτών που δέχεται όλο το χρόνο, φιλοξενεί και βοηθά καθηγητές και φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών, και γενικότερα μελετητές του έργου του Θεόφιλου, διοργανώνει διαλέξεις, εκδηλώσεις, εκπροσωπείται σε διεθνείς συναντήσεις κ.λ.π.
Παράλληλα έχει αναπτύξει αξιόλογη εκδοτική δραστηριότητα γύρω απ' τον «αλαφροΐσκιωτο» ζωγράφο και το έργο του, δείγμα της οποίας αποτελεί και το λεύκωμα αυτό.
Άγιος Ερμογένης
Περίπου 23 χλμ. νότια της Μυτιλήνης βρίσκεται ένας ωραίος ορμίσκος που ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος και την καθαρότητα των νερών του. Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βράχου βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη.
Στη συνέχεια της διαδρομής προς Καλονή συναντάμε μικρά παραδοσιακά χωριουδάκια, όπως ο Ασώματος, το Ίππειος και η Συκούντα . Σε απόσταση 8 χλμ. από τον Ασώματο βρίσκεται το πάρκο αναψυχής των Αγίων Αναργύρων που δίκαια έχει χαρακτηρισθεί ως μέρος που γαληνεύει τη ψυχή του επισκέπτη. Το πάρκο πήρε το όνομα του από το εκκλησάκι που χτίσθηκε το 1881. Πρόκειται για ένα πλάτωμα σε μια κοιλάδα που δυτικά της διέρχεται ο παραπόταμος του Ευεργέτουλα, πλαισιωμένο με πλατάνια, πεύκα και κάθε λογής πλούσια βλάστηση από κερασιές μέχρι εύφορα περιβόλια γύρω από τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.


Πάρκο Αγίων Αναργύρων
Η Μονή Ταξιαρχών στο Μανταμάδο
Η ευγένεια και η φιλοξενία των κατοίκων θα σας μείνει αξέχαστη. Μην παραλείψετε να αγοράσετε κεραμικά και ξυλόγλυπτα διακοσμητικά από τα εργαστήρια που λειτουργούν στο Μανταμάδο. Οι τέχνες αυτές έχουν παράδοση στη περιοχή και οι τεχνίτες κατασκευάζουν πραγματικά αριστουργήματα.
Για μπάνιο προτιμήστε τις παραλίες: Άγιος Στέφανος, Ασπροπόταμος και Τσόνια.
Η εικόνα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο
Η Μονή Ταξιαρχών στο Μανταμάδο
Η Μονή Ταξιαρχών στο Μανταμάδο
Η Μονή Ταξιαρχών στο Μανταμάδο
Εκκλησία Αγ. Αναργύρων
Πάρκο Αγ. Αναργύρων
Πάρκο Αγ. Αναργύρων
Το ξωκλήσι του Αγ. Ερμογένη
Το ξωκλήσι του Αγ. Ερμογένη
Ο κόλπος του Αγ. Ερμογένη
Το ξωκλήσι του Αγ. Ερμογένη
                                     Copyright 2009 Elina All Rights Reserved.